Tuesday, May 5, 2009

Екскурзия с автомобил от София до Будапеща

Пиша тази статия с цел да упътя тези, които биха искали да опитат маршрута София – Будапеща с автомобил през Сърбия. Ето основните и най-важни неща, които трябва да се знаят:

Първо се снабдете с необходимите документи за пътуването – паспорти за пътниците; сертификат “Зелена карта” за колата, който да е валиден за Сърбия (квадратчето с SCG не трябва да е задраскано/маркирано) и пълномощно за управление на автомобила в чужбина, ако собственикът не е в колата. Честно казано, на Калотина не ми искаха пълномощното, нито Зелената карта по другите граници, но това е като че ли по-скоро пропуск на ГКПП-йците.

Внимателно подберете деня и часа на тръгване, защото на Калотина стават доста сериозни опашки от леки автомобили, ако предстоят няколко почивни дни. Сега на първи Май се получи така, че нашите гранични полицаи се бяха подготвили добре, всички постове за проверка работеха, но сърбите издъниха работата, защото работеха само 3 гишета, получиха се километрични опашки и както бях пред ГКПП в 8:30 така си отвисях два часа и 15 мин.

След Калотина пътят не позволява висока скорост, макс до 80 км/ч и чак преди Ниш започва магистралата. На нея ограниченията са 120, но спокойно се кара с 140+ км/ч. Добре е да имате GPS навигация, но и без нея няма проблеми по целия маршрут. Магистралата минава през самия Белград, там се кара с 80 км/ч. Всичко продължава чудесно до Нови Сад и от там почва нещо, на което уж му казват че е магистрала, но ще стане готово след 20 години. Както и да е, последният участък от пътя в Сърбия е с ограничение 100 км/ч, но 130 спокойно може да се поддържа.

Нещо много специфично за пътищата в Сърбия е, че са платени! За лек автомобил таксите излизат общо 15 евро в едната посока и се плащат на 3 пункта по магистралите. В Унгария положението с магистралата е мека казано перфектно. Купува се винетка веднага след граничния пункт, за 4 дни се плащат 8 евро.

Но, унгарските гранични служители са много “неприятни”. Много често разтоварват и ровят багажа на пътниците, според мен направо си се заяждат, ама ‘кво да ги правиш и те си вадят хляба хората.

В самата Будапеща движението е добре регулирано, има задръствания в пиковете часове, но не са по-големи от софийските. Бях резервирал три частни апартамента в центъра от този сайт http://www.apartmentsapart.com/, цените са добри, резервацията е сигурна, хората са свестни, може да се свържете и по Skype. Ползвам ги за втори път и ще продължа да резервирам през тях!

Препоръчвам ви следните апартаменти:

http://www.apartmentsapart.com/Europe/Hungary/Budapest/Apartments/Detail/1406

http://www.apartmentsapart.com/Europe/Hungary/Budapest/Apartments/Detail/13155

http://www.apartmentsapart.com/Europe/Hungary/Budapest/Apartments/Detail/11099

Паркирах си колата на Andrassy Utca  в петък вечерта и си я взех в понеделник в 8ч.

Ако имате въпроси или имате нужда от разяснения пишете коментар!

…и лек път :-)

2 comments:

  1. Tisho, ima li snimki? Daj edin link

    Kanio

    ReplyDelete
  2. http://picasaweb.google.com/tihomir.ignatov/Budapest2009

    ReplyDelete