Thursday, October 25, 2012

Някои истини за Surface RT, но най вече истината за това какво трябва да ни интересува когато четем ревю в интернет

Първоначално нямах намерение да пиша всичко това, но накрая не се сдържах и ето на!

Поводът e тази статия в KALDATA “Сравниха Surface с пустите рафтове в магазините през социализма” публикувана от Н. Гечева

Какво точно възбуди недоволството ми – статията се опитва едностранчиво и бездарно да преразкаже ревюто на Microsoft Surface RT от статия в Gizmodo.

Първо, липсват основните (почти всички) сравнителни характеристики от оригиналната статия, а тези които са застъпени са извадени от контекста

Второ, цитат “Безупречни форми, добър дисплей, красив и лесен за използване интерфейс - и все пак в крайна сметка се е получило недоработено устройство, което не си струва парите, които се искат за него”.

Ха да видим сега кое му е недоработеното?!? В Gizmodo ревюто е доста обширно, но тук авторката е извадила само това което би привлекло вниманието на читателя. “Недоработено”, да се смеея ли или да плача….

Всяко едно устройство/продукт се обмисля и разработва за конкретни потребителски сценарии. В оригиналната статия се казва, че таблетите не са за работа! Да, ако говорим за досегашните Андроид и АйОс базирани таблети, докато в Surface RT имаме MS Office RT с пълноценни Word, Excel и PowerPoint.

Windows 8 RT е версията на Windows 8 за ARM базирани устройства. Да тя идва със своите ограничения, но да не забравяме следното

Потребителите получават Office RT – проследете линка за повече детайли

Използват познат потребителски интерфейс, който е еднакъв за таблети, десктоп компютри, лаптопи, ултрабуци и телефони (Windows Phone)

Могат да инсталират приложения от Microsoft Store – Цитат “За Windows RT почти няма приложения”, да, магазинът ще се напълни в деня на официалното пускане на Windows 8 (26.10.2012). Ревюто е направено преди тази дата

Не могат да се инсталират десктоп приложения, освен предварително пакетираните – да, вярно е, за тези, на които това не им стига, могат да си купят таблети с Windows 8 Pro (Microsoft Surface Pro), базирани на Интел процесори, където аналогията с настолната операционна система е пълна.

Цитат “предизвиква асоциации с празните рафтове в магазините през социализма” – без коментар, недейте моля ви се, елате пак като отворят магазина Smile

И накрая, никой не се сети да опише в какви сценарии се ползват таблетите – предишните, новите и т.н. Аз ще споделя моя личен опит! Известно време ползвах един служебен iPad, трябваше ми за проект. Форм-факторът е добър, позволява ми да се излегна и да браузвам, да гледам видео и да цъкам някоя и друга игра. Да не ти се налага да напишеш някой документ или да отвориш презентация. С две думи хич го няма за бизнес продуктивност. Говорейки си с приятели чувам същото и за други подобни играчки.

Като обобщение: Не вярвайте на пренаписано-преразказани ревюта за каквото и да е! Помислете за какво ВИЕ бихте ползвали дадено сутройство! Ако нещо липсва в устройството, което сте си хресали или пък го има като допълнение спрямо други, помислете, струва ли си цената и как ще го използвате, трябва ли ВИ наистина! Избирайте най доброто за ВАШИЯ конкретен и ЛИЧЕН начин на използване, не гледайте от другите!

 

Обещавам да споделя моите лични наблюдения върху Surface RT съвсем скоро Smile

4 comments:

 1. Хейтърите са сериозно активизирани, навсякъде чета къде по-компетентни, къде класическо "ама вие що биете негрите" мрънкане срещу таблета.
  Явно конкуренцията е (поне леко) притеснена. В което няма лошо!

  ReplyDelete
 2. Дали ще бъде успешен продук или не мнението си ще запазя за себе си обаче се въздържайте да твърдите, че таблетите стават за работа... Сигурен съм, че фунцкиите с който въпросният MS офис превъзхожда офис пакетите при android никой няма да тръгне да ги използва и то на таблет.. Моето мнение е че цялата работа с таблетите е 1 недомисленица, но това си е мое мнение и не ангажирам никой с него :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Да Асен, съгласен съм с тебе, че тепърва предстои да видим какво ще стане с тази концепция. Аз лично съм по-голям оптимист :)

   Delete
 3. Тишо, дребен детайл - въпросната "авторка" не е написала нищо, просто е превела от руски това - http://tech.onliner.by/2012/10/24/microsoft-surface-10

  ReplyDelete