Friday, July 17, 2009

Почивка в Синеморец (2009)

Бих искал тази статия да е полезна на хората, които са избрали Синеморец като място за лятната си почивка. Ето накратко какъв е моят скромен опит в тази посока…

Резервирах стая за семейството ми в хотел Афродита, като се обадих на посоченият телефон за контакт. Изборът ми не беше случаен, получих референция от колега, който няколко години поред почива там и ми го описа като тихо и спокойно място, подходящо за почивка след натоварващото ежедневие на Софийската лудница :)

Още по телефона ми запазиха стая с изглед към морето и трябваше да преведа 30% от сумата по банков път. Всичко мина нормално, след 2-3 дни ми се обадиха с потвърждение, че парите са пристигнали и с резервацията ми всичко е наред!

И така в началото на юли се запътихме към Синеморец… ей, това се оказа мноооооого на юг… :-) След Ахтопол пътят става по-тесен, имайте предвид, че “май са го разширявали” леко през последните години, защото (по спомени) преди беше още по-зле! Пристигнахме благополучно, разстоянието от Бургас го взехме за около час и 20 мин. Два дни по-рано бях пратил E-mail до хотела с молба да ми дадат точния адрес или GPS  координати, но като пристигнах разбрах защо всъщност никой не ми отговори :-) … ами хотелът се намира … “като свърши улицата, по която идваш от Ахтопол”, в дясно :-) Да, буквално, но който и да питате ще ви го покаже! За който ползва GPS устройство, ето и малко полезна информация:

С 42.06144 x И 27.98035

Спокойно мога да ви уверя, че снимките, които се виждат на сайта са реалистични и всичко си е така в действителност! Стаята наистина се оказа с изглед към морето!

STA41896

STA41894

Ресторантът! Като цяло добре, но 66% от персоналът беше за първи ден на работа когато ние пристигнахме :-) 2-ма от тримата сервитьори бяха абсолютни новобранци, но поне се стараеха, нищо че не можеха! Докато третия беше много печен, с персонално отношение към гостите, изобщо момчето си беше много на място. по-късно разбрахме, че е работил там и предишната година! Ресторантът на Афродита предлага много добро обедно меню: 3-4 вида супи, 4-5 основни ястия и десерти, а и цените са прилични!

Имаше един дразнещ момент със закуските, понеже закуската е на порции, а не на блок маса и се “полага” по една топла напитка (чай/кафе/мляко). Тъй като ние бяхме двама плюс дете, предварително се бях разбрал на рецепцията, че ще ни сервират по 2 закуски + 3 напитки. И така си беше, беше казано на сервитьорите, но не на всички и “новобранците” редовно ми таксуваха млякото на детето… не че е проблем, но е дразнещо !?!

По отношение на основното меню – както и всички ресторанти в Синеморец – няма никаква уникалност, нищо не отличава кухнята на единия ресторант от останалите. Слабо рибно меню само със стандартни блюда, няма прясна риба… честно казано това доста ме учуди, но какво да се прави. Ето мнението ми и за няколкото ресторанта, които посетихме за една седмица (освен този на х. Афродита):

“При Зафо” – масите са разположени в дворче с добре поддържана тревичка, но дотук всичко приключва! Абсолютно стандартно меню, сервитьорите гледат как да ти пробутат по-скъпите неща, абе нищо особено! (Оценка 2/5)

“Албатрос” – добро обслужване, менюто бива, с изключение на рибното, лошото е че има комари в градината :-) (Оценка 3/5)

“Нестинарка” – няма да загубите нищо, ако това го пропуснете, същото меню като при конкурентите, нищо за което да си заслужава да се говори (Оценка 2/5)

“Скрития мъж” – това май е най-читавото място в селото. Докато по-горните ресторанти са на централната уличка, този се намира леко в стрни, но има табела, която няма как да пропуснете! Добро обслужване, предлагат 2 блюда от барбекюто, които са интересни (Оценка 4/5)

Плажът! В Синеморец има 3 плажа:

“Бутамята” – това си е “централния” плаж, разсоянието от хотела 10-12 мин. нормален ход (има и паркинг срещу 2 лв за цял ден). В южния му край има скали, а и река Бутамята е заформила едно малко блато с тръстика, което е интересно за децата. Иначе плажът е добър, морето става за къпане на деца, има 3 заведения на самия плаж! Ето и доказателството :-)

IMAGE_066

“Велека” – намира се на 10-ина минути умерен ход от хотела в северна посока. Разбрах, че река Велека и издълбала доста плажа и морето бързо става дълбоко, което прави плажа не много подходящ за деца! Не сме го посещавали!

“Силистар” – плажът е известен, намира се на 5 км от Синеморец в южна посока. Има табела на отбивката, която ще ви насочи към плажа по 500 м черен път (норманло проходим). Плаща се 4 лв на автомобил и влизате на паркинга. Плажът предлага чадъри (5 лв) и  шезлонги, има едно заведение, където може да се обядва. Спокойно е, не че няма хора, но в никакъв случай лудницата не е такава като по останалите комерсиални плажове.

Иначе казано, аз и семейството ми успяхме пълноценно да си починем в Синеморец, отново бих се върнал тук и ви го препоръчвам! 

No comments:

Post a Comment